Duurzaamheid

Duurzaamheid OBS Haarzicht

In de ontwerpfase is onderzocht welke maatregelen er benodigd zijn om te voldoen aan “BENG” (Bijna Energie Neutraal Gebouw) of “ENG” (Energie Neutraal Gebouw).

Hiervoor zijn ten behoeve van de installatie LCC-berekeningen door Galjema opgesteld en wordt uitgegaan van een Energie Neutraal Gebouw.
Voor de installaties zijn de belangrijkste kenmerken:
– Warmtepomp
– Luchtbehandelingskasten voorzien van warmtewielen ten behoeve van de warmteterugwinning
– Laag temperatuur verwarming
– Hoog temperatuur koeling
– Led verlichting
– PV-panelen.

Elektrotechnische installaties
Voor alle verlichting wordt gebruik gemaakt van armaturen met LED-lichtbronnen, voorzien van aanwezigheids- en daglichtschakeling. Elektrische energie wordt opgewekt met 650m2 PV-panelen op het dak.

Werktuigkundige installatie
De opwekking van warmte en koude geschiedt door middel van een lucht-water warmtepomp.
De luchtbehandelingskast is voorzien van een warmtewiel. De lucht wordt niet gerecirculeerd.
De leslokalen voldoen aan frisse scholen klasse B ten behoeve van de ventilatie en temperatuur. Om aan de temperatuur volgens frisse scholen klasse B te voldoen is er koeling toegepast.
In de leslokalen op de begane grond wordt de lucht toegevoerd door middel van luchtverdeelslangen. De verwarming wordt geleverd door de lucht na te verwarmen op de begane grond in combinatie met vloerverwarming. De koeling wordt geleverd door gekoelde lucht die vanuit de luchtbehandelingskast wordt toegevoerd. De lucht stroomt via geluiddempende overstroomvoorzieningen naar de gangzone waar de centrale afzuig, die voorzien is van een geluiddemper, plaats vindt.

De leerpleinen en speellokalen op de begane grond en verdieping worden hetzelfde behandeld als de leslokalen.